zondag 5 juli 2015

Weekje Dalyan

Hallo allemaal,

Ben net terug van een weekje Turkije, puur om even te relaxen na een drukke periode.
Hoewel ik bijna niets gedaan heb daar wil ik toch even een verslagje schrijven omdat het zo ontzettend goed is bevallen.

Ik was op zoek naar een weekje zon voor een leuke prijs. Diverse sites afgespeurd dagenlang en ineens kwam ik een aanbieding tegen bij Neckermann, Villa Duran in Dalyan. Turkije.
Turkije, hm... Trok mij nooit echt, omdat ik dan zo'n all inclusive resort voor ogen had, wat kilometers van een dorpje af lag, en als je daar dan was dat je werd gestalkt door opdringerige verkopers.
Maar de reviews waren goed, en informatie van collega's die daar weleens waren geweest trok mij over de streep.

Dalyan ligt op een half uur van de luchthaven Dalaman, nog een pluspunt, geen uren in een transferbus.
Het ligt ca 11 km van de kust, en ligt aan een rivier. Via de rivier kun je met een bootje naar het strand. Of met de dolmus.
Dalyan zelf scheen erg gemoedelijk te zijn, en hoogbouw is er verboden, evenals opdringere verkopers.
Klonk erg goed!

Dus uiteindelijk geboekt voor een hele leuke prijs. Lekker vooruitzicht was dat, een weekje er tussenuit, bijkomen in het zonnetje.
Ik moest na het boeken nog zo'n 5 weken wachten, dat was goed te doen.

Zaterdag 27 juni vloog ik rond 15.30 uur richting Turkije. Een vlucht van 3,5 uur. Erg kort vergeleken met Florida, dus we waren er zo.

Met een klein busje (i.t.t. de grote bussen die naar Marmaris vertrokken, ongeveer een uur vanaf de luchthaven) werd ik samen met wat andere gasten naar het appartement gebracht, inderdaad een ritje van ongeveer een half uurtje.

Het appartement kreeg goede reviews, erg simpel maar wel goed gelegen. Er zijn zolderappartementen (deze zijn op de 2e verdieping) en die zouden niet goed zijn, schuine wanden, je kon niet koken, lastig lopen. En jawel, ik kreeg zo'n kamer. Maar mij beviel het goed.
Het gasfornuisje stond inderdaad onder een schuin dak, maar ach, je kookt daar toch niet.
Verder had ik aan de voor- en achterzijde een balkon, redelijk van grootte. En aan de zijkant nog 2 hele kleine balkonnetjes, hier geen gebruik van gemaakt. Maar ach, 4 balkons klinkt erg goed nietwaar.
En verder was het goed schoon, en van alle gemakken voorzien. Op tijd schone handdoeken en beddengoed, en 1 keer trof ik mijn handdoeken mooi opgevouwen aan met verse bloemetjes erin.
Het was oudbollig qua interieur, maar ach, maakt het uit, je zit toch niet hele dagen in je appartement.




Harde matrassen, erg wennen, en zo'n typische douche waar maar een straaltje water uit komt, en of heel heet is of heel koud, een tussenweg is er niet. Ach, het is maar voor een weekje. En alle overige voorzieningen deden deze "tekortkomingen" snel vergeten.

De ligging is perfect, aan de rand van het centrum van Dalyan, rustig, maar je loopt wel zo het centrum in na zo'n 5 minuten lopen. Bakker met vers brood en supermarkt op de hoek, leuk zwembad, fijne ligbedden waar het bijna nooit erg druk is (in deze tijd dan...) en een ontzettend vriendelijke Turkse familie die dit allemaal runt.
Zij regelen ook excursies, ben daar zelf niet van, maar ook dat scheen erg goed te bevallen, en scheelt een hoop geld met de excursies die Neckermann zelf regelt.
Mama, zoons, echtgenotes, ze helpen allemaal mee.
Ze organiseren regelmatig een bbq voor de gasten, en de familie maakt alles zelf klaar.
Heb hier zelf ook aan meegedaan, de kosten waren 35 lira, en dat is natuurlijk niks voor zulk goed, en veel, eten. Incl. toetje van vers fruit en ijs. 35 lira is zo'n EUR 12,=
Had er leuk contact met enkele andere (Nederlandse) gasten, en de bbq was daarom ook erg gezellig.



Het dorp zelf is ook gezellig, met vele winkeltjes en restaurantjes, sommige restaurants zitten aan de rivier met uitzicht op de bekende Koningsgraven aldaar. Je kan er goedkoop en lekker eten. En overal is het wel goed. Vriendelijke mensen, gezellig dorpje, beviel erg goed. En op zaterdag is er een leuke markt. Hier helaas wel opdringerige verkopers, dus ik hield het kort.








1 keer ben ik met de boot naar het strand gevaren, prachtige rit door een prachtig gebied, beetje Biesbosch achtig. Een rit van 40 minuten. En 1 keer met de dolmus, een ritje door de bergen, dit beviel wat minder goed. Vond het best wel eng met de rijstijl van de chauffeur. Deze rit duurt 20 minuten. Je komt met de boot aan 1 kant van het strand, en met de dolmus aan de andere kant. De afstand is ca 5 kilometer, sommigen gaan met de boot heen en met de dolmus terug, en lopen dat stuk dan over het strand.



De koningsgraven

Er broeden hier schildpadden, de caretta caretta, dus overal nestjes, op dit stuk mag je dus ook niet liggen.



Filmpje van een stukje van de boottocht, om een indruk te krijgen

Verder heb ik geluierd aan het zwembad, lekker vaak afkoeling gezocht in het zwembad. Het was erg heet, denk dat je hier later in juli en augustus niet meer zo prettig zit qua temperatuur, nu lag het rond de 30 graden, en was redelijk te doen. De zon scheen genadig, dus vaak onder de parasol gezeten, voornamelijk tussen 12 en 15 uur, het was dan echt te heet in de zon.


Ook zitten er vele zwerfkatten, gelukkig worden de meesten goed verzorgd, zo ook deze kattenfamilie, wat een schatjes! Heb zelf nog wel een zak kattenvoer gedoneerd. Om zo ook mijn steentje bij te dragen.





Gisteren, zaterdag 4 juli,  het appartement verlaten, de hele familie stond ons uit te zwaaien, wat een ontzettend lieve familie! Dit appartement is echt een aanrader.

Na een wat warrige vlucht, we hadden vertraging, en na een check op de instapkaart bleek het vluchtnummer gewijzigd, en hadden we een eerdere vlucht, teruggevlogen naar Nederland.
Gek was dat het niet werd vermeld op het vliegveld, het is dat ik met een groepje mensen de instapkaarten checkten Veel mensen waren iets gaan eten of drinken, en wij moesten rennen naar de gate. Waarna we dus op veel mensen moesten wachten die uiteindelijk werden omgeroepen. Dit vliegtuig had oorspronkelijk maar 5 (!!!) mensen mee, vandaar dat we mee konden. Mensen die het niet hebben gered konden later met de vertraagde vlucht mee.

Was rond 1.30 uur op Schiphol, en helaas heeft het taxibedrijf me, hoewel ik vanuit Turkije het gewijzigde vluchtnummer had doorgebeld, me gigantisch in de steek gelaten. Werd uiteindelijk pas om 4.20 uur opgehaald. Hier ga ik nog werk van maken. Als mijn ergste boosheid is gezakt ;-)

Maar goed, dit is een klein smetje op een fantastische week, snel vergeten. En helaas gaat maandag de wekker weer... Maar goed, dit was even een "tussendoortje" en over zo'n 7 weken begint mijn eigenlijke vakantie, weekje Spanje, met daarna nog een weekje vrij om lekker thuis te rommelen.

Als je dus een fijne plek zoekt in Turkije, en je houdt niet van massa toerisme, dan is Dalyan the place to be.




13 opmerkingen:

  1. Klinkt goed Cindy. Voor mij zou het te warm zijn buiten, maar de vriendelijkheid van de mensen en het lekkere eten klinken heel goed. Fijn dat je het zo naar je zin had. Hier kom je vast en zeker nog een keer terug denk ik ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lekker weekje, Turkije trekt ons niet meer zo, zeker niet in het hoogseizoen. Benieuwd naar je Spanje weekje, lekker vooruitzicht !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lekker hoor zoals jij verspreid over het jaar jouw vakantiemomentjes hebt. En wat heb je het goed getroffen in Turkije. Niet zo'n mega complex maar gewoon gezellig. De juiste aanbieding kwam op tijd voorbij. Heerlijk weer even bijgetankt en ach over een paar weken mag je alweer naar Spanje. Lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat fijn dat je zo hebt genoten, het weer zat je in ieder geval flink mee, en dan een heerlijk zwembad om i af te koelen!
    Ziet er allemaal keurig uit, en inderdaad is het ook weer zalig om uit te kijken naar je volgende trip!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat klinkt het lekker ff een Weekje naar Turkije.
    En zo te lezen heb je het fantastisch gehad.
    Nu kun je er wel 7 weekjes tegenaan hihi.
    Dan weer lekker op vacantie naar Spanje,wij lezen weer graag hoe dat bevalt.
    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Zo, dat was even een lekker 'tussendoortje'.
    Ziet er heel mooi uit daar.
    Balen dat de taxi je zolang heeft laten wachten, eenmaal op Schiphol wil je toch zo snel mogelijk naar huis.
    Nu weer aftellen tot de volgende vakantie, haha.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. lekker hoor ff weg uit de sleur en lekker genieten van alles wat ze daar te bieden hebben. Die katjes zo lief

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Doe je goed Cindy....tussendoor weekjes! En leuk dat je ook deze ervaring deelt.
    Nu aftellen naar de "echte" vakantie!
    Deel je die ook?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In principe niet, gewoon weer een weekje relaxen, weinig doen, maar wel meer als in deze vakantie, dus wie weet ;-)

      Verwijderen
  9. Heerlijk zo'n weekje tussendoor. En je kan als kattenvriend je hart ophalen in Turkije.
    Alhoewel het ook vaak zielig is.
    Op naar het volgende tripje.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Lekker zo'n week!! Jammer van de afsluiting op schiphol

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Dat was een lekker weekje Cindy. Even lekker bijtanken. Leuk dat je er een verslag van gemaakt hebt. Wel even een domper bij terugkomst. Nu mooi weer aftellen, voor je het weet is het zo ver.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Zo te lezen Cindy toch een heerlijk weekje, en ja zalig geen toerisme, wij vinden Turkije ook leuk, jammer van de taxi.
    Op naar Spanje, lekker zulke vakanties, weekje hier weekje daar en zo kun je weer lekker bijtanken.

    BeantwoordenVerwijderen